Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η οθόνη είναι το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πιο ευπαθές μέρος ενός κινητού. Ειδικά στα πιο καινούρια μοντέλα που το γυάλινο κομμάτι καλύπτει όλο και μεγαλύτερο μέρος της συσκευής αυξάνοντας τον κίνδυνο σπασίματος ή ραγίσματος. Φυσικά μια ζημιά στην οθόνη δε σημαίνει απαραίτητα οτι θα χρειαστείτε καινούριο κινητό. Η πληθώρα aftermarket ανταλλακτικών, η αυξημένη παραγωγή συμβατών οθονών από τρίτους κατασκευαστές καθώς και η ποικιλία σε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά που προσφέρει η αλυσίδα laptop.com.gr κάνει την  αλλαγή οθόνης πιο εύκολη και προσιτή από ποτέ.

Ρωτήστε μας για το υπάρχον στοκ σε μεταχειρισμένα και after market ανταλλακτικά.

Οθόνη Κινητού: LCD & Digitizer

Κάτι που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι μια οθόνη κινητού αποτελείται από δύο μέρη. Την LCD οθόνη και το Digitizer. Το digitizer είναι το λεγόμενο touchscreen γυαλί. Είναι το μπροστικό κομμάτι της οθόνης και αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση των δεδομένων που λαμβάνει, το πάτημα δηλαδή με το δάχτυλο μας. Αποτελείται συνήθως από σκληρό γυαλί αλλά είναι αυτό που θα σπάσει τις περισσότερες φορές. Η οθόνη LCD βρίσκεται πίσω από το digitizer και ανλαμβάνει την προβολή των δεδομένων. Το digitizer της πάρεχει μια αρκετά σημαντική προστασία, έτσι πολλές φορές μπορεί να μείνει ανέπαφη και να χρειαστεί αλλαγή μόνο το touchscreen γυαλί.

Υπάρχουν βέβαια και οι αντίθετες περιπτώσεις όπου η βλάβη οφείλεται στην οθόνη και είναι εκείνο το ανταλλακτικό που χρειάζεται αντικατάσταση.

Πόσο κοστίζει μια οθόνη κινητού;

Υπάρχουν αρκετές παράμετροι που επηρεάζουν την τιμή της οθόνης.

  • Η τεχνολογία της οθόνης (LCD, Amoled, Retina κλπ)
  • Το μέγεθος της οθόνης σε Ίντσες
  • Η ανάλυση της οθόνης
  • Ο κατασκευαστής της οθόνης (αν είναι αυθεντική ή ιμιτασιόν)
  • Αν είναι καινούριο ή μεταχειρισμένο το ανταλλακτικό

Τα ιμιτασιόν digitizer είναι αρκετά φτηνά (συνήθως η τιμή του κυμαίνεται ανάμεσα στα 10-30€) ενώ οι οθόνες – ιδιαίτερα για τα ακριβά μοντέλα των εταιριών – πολλές φορές ξεπερνούν τα 50€.

Για αυθεντικά ανταλλακτικά, οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες. Για παράδειγμα, το αυθεντικό digitizer μαζί με την οθόνη για το flagship κινητό Samsung S8, κυμαίνεται κοντά στα 300€.

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα αυθεντικά και τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά;

Αν θα έπρεπε να δώσουμε απάντηση με μια λέξη, ΝΑΙ, υπάρχει διαφορά. Υπάρχουν όμως αρκετές υποσημειώσεις σε αυτό.

Σε low-end & mid-range κινητά η διαφορά στην ποιότητα και την εμπειρία χρήσης ανάμεσα σε ένα αυθεντικό και ένα ιμιτασιόν ανταλλακτικό είναι μικρή και τις περισσότερες φορές αμελητέα. Ειδικά αν μιλάμε για το digitizer τότε είναι πολύ δύσκολο να καταλάβετε τη διαφορά (εκτός κι αν πρόκειται για ιδιαίτερο γυαλί – όπως κυρτό – που ενδέχεται να υπάρχει εμφανής διαφορά στην απόκριση).

Στην οθόνη η διαφορά μπορεί να γίνει πιο εμφανής, ιδαίτερα όταν μιλάμε για high-end συσκευές. Οι οθόνες τρίτων κατασκευαστών συνήθως δεν έχουν την ίδια πιστότητα με την αυθεντική οθόνη, οπότε αν θέλετε να αλλάξετε οθόνη σε flagship κινητό θα προτείναμε να προτιμήσετε ένα αυθεντικό ανταλλακτικό. Μια ιδιαίτερα συμφέρουσα επιλογή είναι η τοποθέτηση μεταχειρισμένου ανταλλακτικού.

Η αλυσίδα laptop.com.gr διαθέτει μεγάλη ποικιλία μεταχειρισμένων ανταλλακτικών για τις περισσότερες εμπορικές συσκευές της αγοράς!

Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού συνδυάζει την ποιότητα του αυθεντικού κατασκευαστή και τη χαμηλότερη τιμή του ιμιτασιόν ανταλλακτικού!

Μπορώ να αλλάξω μόνος μου τη σπάσμένη οθόνη του κινητού μου;

Αν δεν έχετε αντίστοιχη εμπειρία, μάλλον όχι…

Η αντικατάσταση μιας καμένης οθόνης ή ενός σπασμένου digitizer είναι αρκετά λεπτή εργασία και συνήθως απαιτεί ειδικά εργαλεία. Για το λόγο αυτό προτείνουμε να απευθυνθείτε στους ειδικούς των επισκευών, στα καταστήματα laptop.com.gr Πολλές φορές η ζημιά που θα προκαλέσουμε αν δοκιμάσουμε να επισκευάσουμε μόνοι μας το κινητό, καταλήγει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά είχε.

Αξίζει να αλλάξω την οθόνη αν σπάσει;

Συνήθως ναι. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις όπου η αλλαγή οθόνης ξεπερνάει την πραγματική αξία του κινητού και είναι ασύμφορη. Τις περισσότερες φορές όμως, η μια σπασμένη οθόνη κινητού δε σημαίνει ότι πάει για πέταμα.

Αν σας έσπασε η οθόνη του κινητού μην αγχώνεστε! Τα καταστήματα προσφέρουν δωρεάν διάγνωση και μπορούν να σας βοηθήσουν να επισκευάσετε το κινητό σας με το ελάχιστο δυνατό κόστος!