Ο υπολογιστής κολλάει και σας έχει εκνευρίσει σε σημείο που θέλετε να τον σπάσετε? Ψυχραιμία γιατί η Computer Net Solutions έχει τη λύση!pc1

Οποιαδήποτε εγκατάσταση Windows κι αν έχουμε η αλήθεια είναι ότι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα και με τη χρήση ο υπολογιστής κολλάει καθυστερώντας να ανοίξει νέα παράθυρα στο ίντερνετ, να ανοίξει φακέλους κλπ.  Σ αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα συνήθως έγκειται στο software και για το λόγο αυτό η κατάσταση είναι εύκολα αναστρέψιμη με αποτέλεσμα ο υπολογιστής σας να μπορεί να είναι και πάλι “σε φόρμα”!

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες είναι το κακόβουλο λογισμικό, το οποίο δεσμεύει αρκετούς από τους πόρους του συστήματος , αχρείαστα προγράμματα και διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο και registry errors. Ο υπολογιστής κολλάει και για άλλους λόγους όπως ο ελάχιστος χώρος στο σκληρό δίσκο, η υπερθέρμανση, λανθασμένοι ή παλιοί drivers, βαριά προγράμματα που δεν μπορεί να σηκώσει εύκολα ο υπολογιστής λόγω του hardware κλπ.

Η πιο εύκολη και σίγουρη λύση σε κάθε περίπτωση είναι το format (Προσοχή να μην ξεχάσετε προηγουμένως να κάνετε backup τα αρχεία σας). Πριν προβείτε σ αυτό το βήμα όμως μπορείτε να κάνετε κάποιες κινήσεις που μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά σας χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στη διαδικασία του format.

1. Απεγκαταστείστε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε

Με τον καιρό κατεβάζουμε πολλά προγράμματα που τελικά μας είναι άχρηστα, ωστόσο δεν τα σβήνουμε ποτέ από τον υπολογιστή. Πολλά προγράμματα επίσης είναι προεγκατεστημένα στον υπολογιστή μας χωρίς να τα χρειαζόμαστε πραγματικά. Τα προγράμματα αυτά πιάνουν χώρο στη μνήμα και πολλές φορές τρέχουν στο background μειώνοντας τις επιδόσεις του υπολογιστή. Κάντε λοιπόν άμεσα μια εκκαθάριση ακόμα και με τη βοήθεια προγραμμάτων που μπορείτε να κατεβάσετε, τα οποία σας υποδεικνύουν ποιά προγράμματα θα πρέπει να αφαιρέσετε από τον υπολογιστή σας.

2. Διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία

Απαλλαγείτε από την ιστορία του υπολογιστή που βρίσκεται αποθηκευμένη στο σκληρό δίσκο πηγαίνοντας  στον “Τοπικο δίσκο” του “Υπολογιστή μου”, επιλέγοντας το φάκελο WINDOWS/Temp και αφού επιλέξετε την εμφάνιση των στοιχείων κατα χρονολογική σειρά σβήστε τα αρχεία με ημερομηνία παλιότερη από τη σημερινή και αδειάστε τον κάδο ανακύκλωσης.

3. Κάνετε ανασυγκρότηση δίσκου

Η διαδικασία αυτή αναδιοργανώνει τα αρχεία του δίσκου και αυξάνει την απόδοση. απλώς κάνετε δεξί κpc2λικ στον
“Τοπικό δίσκο” του “Υπολογιστή μου” και από τις ιδιότητες επιλέγετε τα “Εργαλεία” και τέλος “Ανασυγκρότηση”.

4. Κάνετε εκκαθάριση δίσκου

Με το τρόπο αυτό θα απαλλαγείτε από μεγάλα αχρείαστα αρχεία. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στην Έναρξη να επιλέξετε “Όλα τα αρχεία” από εκεί επιλέγετε τα “Βοηθήματα” έπειτα “Εργαλεία συστήματος” και “Εκκαθάριση δίσκου”. Καλό θα είναι να μην περιμένετε να φτάσει ο δίσκος στα όριά του για αν το κάνετε!

5. Σταματήστε τις ενάρξεις προγραμμάτων που δε χρειάζεστε

Με το άνοιγμα του υπολογιστή αρχίζουν να τρέχουν κάποια προγράμματα. Όσο περισσότερα είναι τα προγράμματα αυτά τόσο περισσότερο θα αργεί ο υπολογιστής να έρθει σε κανονική λειτουργία. Περιορίστε λοιπόν τα προγράμματα αυτά πηγαίνοντας στην “Έναρξη” και επιλέγοντας “Εκτέλεση”. Πληκτρολογήστε msconfig και στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέξτε την καρτέλα “Εκκίνηση” και διαλέξτε τα προγράμματα που θέλετε να τρέχουν στην εκκίνηση. Προσοχή να μην απενεργοποιήσετε και χρήσιμα προγράμματα όπως το antivirus!

6. Κάνετε εντοπισμό και έλεγχο σφαλμάτων στον σκληρό δίσκο

Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει λίγη ώρα αλλά θα σας απαλλάξει από  άχρηστο περιεχόμενο καθώς ελέγχει τα σωστά και τα χαλασμένα αρχεία στον υπολογιστή σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε από τις “ιδιότητες” του “Υπολογιστή” τα “Εργαλεία” και έπειτα “Έλεγχο σφαλμάτων”.

7. Ξεσκονίστε τον υπολογιστή σας

Φροντίστε να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας από τη σκόνη που μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας και κατα συνέπεια να μειώνει και την απόδοση του υπολογιστή.

Αν τίποτα απ όλα αυτά δε βοηθάει ιδιαίτερα στην επίλυση του προβλήματος και ο υπολογιστής κολλάει ακόμα τότε μπορείτε να στραφείτε στο hardware προσθέτοντας μνήμη RAM, ένα μεγαλύτερο σκληρό δίσκο ή ένα δίσκο SSD.

 

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί της Computer Net Solutions είναι στη διάθεσή σας να δώσουν εξειδικευμένες λύσεις για κάθε
περίπτωση κάνοντας τον υπολογιστή σας να “πετάει” και όχι να “σέρνεται”!